Strony

środa, 31 października 2012

jesienna potrawka z dyni

Dziś, jak przystało na halloween, dynia w roli głównej. Słodziutka, sycąca, cieszy oczy pięknym kolorem.
W towarzystwie aromatycznych przypraw działa rozgrzewająco. Korzystajmy z niej jak najczęściej, zwłaszcza teraz, kiedy sezon w pełni...


Składniki:
1/2 dyni hokkaido
cukinia
papryka czerwona
papryka żółta
marchewka
cebula
szczypiorek
1 szklanka mleka roślinnego
curry
imbir
papryka chilli
sól/pieprz
olej do smażenia
odrobina mąki

Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w duże kawałki, podsmażamy na oleju. Gdy cebula się zeszkli, a marchewka lekko zmięknie, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. wszystko zalewamy odrobiną wody i dusimy. Dynię obieramy, pestki należy wydrążyć. Miąższ kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. W osobnym garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy przyprawy i mieszamy. Wlewamy całość do gotujących się warzyw. Po chwili ewentualnie doprawiamy do smaku. Dosypujemy odrobinę mąki, w celu zagęszczenia. Przystrajamy posiekanym szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu