Strony

środa, 24 października 2012

sezon na jabłka

Sezon jesienny w pełni, a co za tym idzie, jest to sezon na najlepsze polskie jabłka i wszelkie z nich przetwory. Ja jestem wielką fanką tych owoców nie tylko w postaci naturalnej, ale także z dodatkiem aromatycznych przypraw takich jak cynamon, kardamon, goździki... Zapieczone, usmażone, podduszone i na surową smakują rewelacyjnie. Korzystajmy, póki mamy je na wyciągnięcie ręki w naszych ogródkach, na działkach, czy na straganach.

SZARLOTKA Z KREMEM ŚMIETANKOWYM

Składniki:
ciasto
szklanka mąki pszennej (może być bezglutenowa)
szklanka mąki owsianej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
szklanka cukru trzcinowego
3 łyżki oleju roślinnego
szklanka wody lub mleka roślinnego

masa jabłkowa
3 jabłka
cynamon
daktyle

masa śmietankowa
mleko roślinne
budyń śmietankowy
opcjonalnie kasza manna (do zagęszczenia)
karob do posypania

W misce mieszamy suche składniki, dodajemy olej i wodę (lub mleko). Całość mieszamy i wylewamy do średniej wielkości tortownicy wysmarowanej wcześniej olejem. ciasto powinno mieć lekko płynną konsystencję. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 45min. W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i ucieramy na tarce na dużych oczkach. Wrzucamy do garnka i dusimy z odrobiną wody. Można dodać cukier, ale niekoniecznie. Dosypujemy cynamon i pokrojone w drobne kawałki daktyle. Masa będzie gotowa, gdy woda i sok jabłkowy odparują, a całość zrobi się lekko brązowa i kleista. W kolejnym garnuszku gotujemy mleko, do ciepłego już dodajemy budyń i energicznie mieszamy, tak by nie powstały grudki. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dosypać więcej budyniu. Ciasto po upieczeniu należy lekko wystudzić, pokryć masą jabłkową, kolejną warstwą - budyniową i wstawić na jakiś czas do lodówki. Kiedy budyń całkowicie stężeje, całość posypujemy karobem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu