SZARLOTKA Z KREMEM ŚMIETANKOWYM
ciasto
szklanka mąki pszennej (może być bezglutenowa)
szklanka mąki owsianej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
szklanka cukru trzcinowego
3 łyżki oleju roślinnego
szklanka wody lub mleka roślinnego
masa jabłkowa
3 jabłka
cynamon
daktyle
masa śmietankowa
mleko roślinne
budyń śmietankowy
opcjonalnie kasza manna (do zagęszczenia)
karob do posypania
W misce mieszamy suche składniki, dodajemy olej i wodę (lub mleko). Całość mieszamy i wylewamy do średniej wielkości tortownicy wysmarowanej wcześniej olejem. ciasto powinno mieć lekko płynną konsystencję. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 45min. W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i ucieramy na tarce na dużych oczkach. Wrzucamy do garnka i dusimy z odrobiną wody. Można dodać cukier, ale niekoniecznie. Dosypujemy cynamon i pokrojone w drobne kawałki daktyle. Masa będzie gotowa, gdy woda i sok jabłkowy odparują, a całość zrobi się lekko brązowa i kleista. W kolejnym garnuszku gotujemy mleko, do ciepłego już dodajemy budyń i energicznie mieszamy, tak by nie powstały grudki. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dosypać więcej budyniu. Ciasto po upieczeniu należy lekko wystudzić, pokryć masą jabłkową, kolejną warstwą - budyniową i wstawić na jakiś czas do lodówki. Kiedy budyń całkowicie stężeje, całość posypujemy karobem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz