Strony

poniedziałek, 22 października 2012

chleb bezglutenowy

Po ciężkich próbach i bojach kuchennych z przeróżnymi mąkami bezglutenowymi zaryzykowałam skorzystanie z gotowej mieszanki bezglutenowej do pieczenia chleba.
I, klękajcie narody, udało się! Chlebek klasyczny, biały, przepis częściowo zmodyfikowany dodanymi przeze mnie ziarnami . Skórka chrupiąca, środek puszysty, sprężysty i smakowity. Pyyyycha!!
To jest oczywiście baza, którą można dowolnie "ulepszać" dodając inne rodzaje mąk, ziarna, przyprawy. Eksperymentujmy!



 Składniki:

500g mąki bg ciasta chlebowego
3 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
ziarna sezamu, siemienia lnianego, słonecznika wg uznania

Suche składniki wsypujemy do miski, dolewamy wodę i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy olej. Całość przelewamy do chlebowej foremki wysmarowanej olejem i odstawiamy na 20min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200'C, wstawiamy ciasto i pieczemy 30-40min. Po upieczeniu chlebek wyciągamy z foremki (żeby nie zawilgotniał) i odstawiamy do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu