Wszelkie
święta i uroczystości są dla wegan o tyle uciążliwe, że nie każdy
potrafi, ma pomysł i chęci by przygotować "słodki poczęstunek". Trudno
bowiem o gotowe wypieki, nawet takie zamawiane w cukierniach. Nie każdy
jednak wie, że istnieje kilka bardzo prostych i sprawdzonych przepisów
na ciasto czy tort.
Przy jakichkolwiek słodkich wypiekach warto
wykorzystywać własne przetwory owocowe - dżemy, powidła, musy. Mamy
wtedy pewność, że to co jemy jest w pełni naturalne, nie przetworzone,
bez zagęstników, ulepszaczy i aromatów.
Ostatnio zaskoczyłam
swoich bliskich czekoladowym tortem węgierskim z kremem kokosowym.
Chciałoby się powiedzieć, że smakował jak "normalny" tort. Akurat
zostało mi trochę dżemu wiśniowego z tegorocznych owoców - nadały się
idealnie. Słodki, mocno czekoladowy, z delikatnym kremem. Takie ciacho
na pewno zachwyci wszystkich gości.
Oczywiście nic nie stoi na
przeszkodzie, aby upiec torcik dla siebie i skonsumować go w domowym
zaciszu w towarzystwie gorącej herbatki. Aura sprzyja...
Składniki:
ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru trzcinowego
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżeczka sody oczyszconej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
puszka mleka kokosowego
2 łyżki kaszy manny
dżem do posmarowania ciasta
owoce do ozdobienia
tabliczka gorzkiej czekolady
wiórki kokosowe
Suche
składniki wsypujemy do miski, dodajemy mleko i olej, mieszamy. Okrągłą
tortownicę smarujemy olejem, wlewamy do niej ciasto i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180'C na 45min. Po upieczeniu wyciągamy ciasto i
zostawiamy do wystudzenia.
Mleko kokosowe należy
schłodzić w lodówce przez parę godzin. Po otwarciu delikatnie oddzielamy
gęsty krem i odkładamy do oddzielnej miseczki. Resztkę kremu i wodę
kokosową przelewamy do garnuszka i gotujemy. Dodajemy kaszę mannę
energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Do gęstej już manny
dodajemy oddzielony wcześniej krem kokosowy, mieszamy i odstawiamy do
wystygnięcia.
Ciasto wyciągamy z tortownicy, kroimy na
pół. Dolną warstwę smarujemy dżemem, następnie nakładamy masę kokosową.
Kładziemy górną warstwę ciasta i lekko dociskamy.
W
kąpieli wodnej rozpuszczamy 3/4 tabliczki czekolady, dodajemy odrobinę
oleju lub mleka. Gdy czekolada się rozpuści, polewamy nią wierzch
ciasta. Pozostałą część tabliczki ucieramy na tarce bądź oskrobujemy
nożem, tak aby powstały drobne wiórki. Wierzch ciasta obsypujemy
wiórkami kokosowymi, czekoladowymi, układamy owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz