Strony

poniedziałek, 29 października 2012

torcik migdałowo-kokosowy

Okres jesienno-zimowy to świetny czas na pieczenie przeróżnych łakoci. Nie tylko idealnie nadają się do herbaty czy kawy w tak pochmurne i chłodne dni. Atrakcyjne może być samo ich pieczenie - ciepło piekarnika i słodkie zapachy rozchodzące się po domu sprawiają, że przesiadywanie w kuchni staje się przyjemnością.

Ciasto biszkoptowe z migdałami, przełożone kremem kokosowym smakuje świetnie z dowolnymi owocami, na zimno do herbaty, jak również na ciepło. Szybkie w przygotowaniu, nasączone odrobiną alkoholu dodatkowo rozgrzewa. Dla dzieci w wersji łagodniejszej - nasączone rozpuszczoną kawą zbożową, bądź kakao.


Składniki:
ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki oleju roślinnego
sok z połowy cytryny
1 szklanka mleka roślinnego
odrobina brandy do nasączenia biszkoptu (opcjonalnie kawa/kakao)

krem kokosowy
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki cukru (najlepiej pudru)
1 opakowanie śmetan-fixu

owoce do przełożenia - według uznania
płatki migdałowe
pół tabliczki gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki ciasta (poza brandy) wsypujemy do miski, mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przelewamy je do wysmarowanej wcześniej olejem tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 40min. Sprawdzamy czy ciasto jest upieczone wbijając w nie drewniany patyczek lub wykałaczkę. Jeśli patyczek pozostanie suchy, ciasto jest gotowe. Wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

W tym czasie przygotowujemy masę kremową. Mleko kokosowe musi być wcześniej schłodzone w lodówce, tak by warstwa białego kremu oddzieliła się od wody kokosowej. Ściągamy tylko wierzchnią, tłustą warstwę, dodajemy opakowanie śmietan-fixu i cukier. Ucieramy na gładko lub miksujemy. Krem wstawiamy do lodówki.

Biszkopt wyciągamy z tortownicy i kroimy na dwa bądź trzy placki równej grubości. Każdy delikatnie nasączamy alkoholem. Dolną warstwę pokrywamy pokrojonymi owocami (brzoskwinie, truskawki, banany, wszelkiego rodzaju dżemy), a następnie smarujemy kemem kokosowym. Kolejna warstwa biszkoptu, owoców i kremu. Na wierzchu kładziemy ostatnią warstwę ciasta. Po bokach rozprowadzamy cienką warstwę kremu, tak aby scalić wszystkie części.
W małej miseczce, w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Możemy zostawić odrobinę i zetrzeć ją na wiórki do ozdoby ciasta. Rozpuszczoną czekoladę rozprowadzamy na wierzchu. Boki ciasta i jego wierzch obsypujemy migdałowymi płatkami. Jeśli została nam resztka kremu kokosowego, można ją użyć do dekoracji.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu