Strony

piątek, 9 listopada 2012

tarta z jabłkami

Sezonu na jabłka cd. czyli jak wykorzystać dary jesieni i się nimi nie znudzić...
Akurat te owoce są tak smakowite w każdej postaci, że można dowolnie bawić się i eksperymentować przyrządzając dania z jabłuszkami w roli głównej. Oprócz szarlotki, kolejnym sztampowym ciachem i popularną odsłoną tych rumianych owoców jest apple pie, czy też tarta z jabłkami.
Proste, szybkie, za to jakie smaczne!



Składniki:

1,5 szklanka mąki
2 łyżki cukru demerara
3 łyżki letniej wody
szczypta soli
1 łyżka oleju
3 duże jabłka
kilka daktyli

Cukier rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy mąkę, sól i olej. Mieszamy ciasto i zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Delikatnie nawijamy ciasto na wałek, a następnie przenosimy na formę do tarty. Lekko ugniatamy, by przylegało do blachy. Robimy w cieście kilka nakłuć widelcem, tak by nie wyrosło. Można też środek ciasta wysypać fasolą (niekoniecznie). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 15min. Jabłka obieramy, drylujemy i kroimy w płatki równej grubości. Po wyjęciu ciasta jabłka układamy spiralnie. Całość można lekko polać syropem z agawy lub dowolnym słodem. Ciasto obsypujemy pokrojonymi drobno daktylami i ponownie wstawiamy do piekarnika na 20 min. Kiedy jabłka zmiękną i lekko się zarumienią, tarta jest gotowa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu