W okresie jesienno-zimowym uwielbiam wszelkie potrawy z "charakterem", doprawione mieszanką rozgrzewających, pachnących, korzennych przypraw. Sprawiają, że jedzenie staje się przyjemnością...
KAWA KOKOSOWA
Mieszanka kawy rozpuszczalnej, śmietanki sojowej w proszku, kawy orkiszowej instant, mąki kokosowej, karobu i cynamonu. Wszystko ułożone warstwowo w szklanym słoiczku. Świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje;)
CIASTO DYNIOWE / PUMPKIN PIE
Składniki:
ciasto
1,5 szklanki mąki
2 łyżki cukru trzcinowego demerara
1 łyżka oleju
0,5 szklanki wody
szczypta soli
masa dyniowa
2 szklanki dyniowego puree
3 łyżki cukru trzcinowego
0,5 szklanki mleka roślinnego
0,5 kostki tofu naturalnego (ok. 100g)
cynamon
kardamon
imbir
Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy i wałkujemy na grubość 0,5 cm. Delikatnie nawijamy ciasto na wałek i przenosimy je na formę do tarty. Delikatnie nakłuwamy placek widelcem w kilku miejscach, tak by podczas pieczenia nie wyrosło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 15 min.
W tym czasie mieszamy w misce puree z dyni, przyprawy, cukier, mleko i rozgniecione tofu. Całość dokładnie miksujemy na gładką masę. Gdy ciasto się podpiecze, wypełniamy je masą i wstawiamy do dalszego pieczenia na godzinę. 5 min. przed końcem pieczenia posypujemy je z wierzchu płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz