Składniki:
ciasto
- 350 g mąki pszennej
- 100 ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- szczypta soli
- drobno pokrojone suszone pomidory
- kostka tofu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól/pieprz
Rozgniatamy widelcem tofu (naturalne lub wędzone). Można dodać odrobinę oliwy, aby stało się bardziej kremowe. Łączymy tofu z koncentratem, przyprawami i drobniutko posiekanymi pomidorami. Najlepsze będą te z zalewy, ale można użyć zwykłych suszonych pomidorów, które wcześniej należy namoczyć w ciepłej wodzie.
Wałkujemy ciasto dość cienko, wykrawamy kółeczka i do każdego pierożka nakładamy łyżeczkę farszu. Zwijamy podobnie jak uszka.
Tortellini gotujemy około 10 min w lekko osolonej wodzie.
Najlepiej smakują podane z oliwą, czosnkiem i bazylią. Do tego świeże pomidory.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz