Strony

sobota, 7 września 2013

Tortellini z pomidorami i bazylią



Składniki:

ciasto
  • 350 g mąki pszennej
  • 100 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • szczypta soli 
farsz
  • drobno pokrojone suszone pomidory
  • kostka tofu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól/pieprz
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i gotową masę odkładamy na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Rozgniatamy widelcem tofu (naturalne lub wędzone). Można dodać odrobinę oliwy, aby stało się bardziej kremowe. Łączymy tofu z koncentratem, przyprawami i drobniutko posiekanymi pomidorami. Najlepsze będą te z zalewy, ale można użyć zwykłych suszonych pomidorów, które wcześniej należy namoczyć w ciepłej wodzie.
Wałkujemy ciasto dość cienko, wykrawamy kółeczka i do każdego pierożka nakładamy łyżeczkę farszu. Zwijamy podobnie jak uszka.
Tortellini gotujemy około 10 min w lekko osolonej wodzie.
Najlepiej smakują podane z oliwą, czosnkiem i bazylią. Do tego świeże pomidory.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu